Program v PDF formatu:

Program abonmaja Jazz Ravne 2018/19

AboNaslovna.jpg

Torek, 21. avgust 2018, 20.00: Terasa športnega centra Ravne na Koroškem

Jože Zadravec & Karavana

Energično glasbeno popotovanje po obronkih jazza. 

Karavana je zasedba odličnih glasbenikov, ki skupaj potujejo v svet občutene glasbe, močnega ritma in melodične improvizacije. Spoznali se in sodelovali so že med študijem, v tej postavi pa jih je združil bobnar Jože Zadravec, v prepričanju, da lahko njihova energija ob skupnem ustvarjanju zamegli meje med notirano glasbo in prosto improvizacijo. Njihov osebni doprinos glasbi, virtuozni solistični vložki in močna skupinska igra nas bodo popeljali skozi različne glasbene pokrajine. 

Zasedba: Karin Zemljič - vokal, Vid Jamnik - vibrafon, Anže Vrabec - klaviature, Erik Čebokli - bas kitara, Jože Zadravec - bobni

 

Prisluhni

Torek, 2. oktober - sobota, 6. oktober 2018

14. Festival slovenskega jazza

Preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih in 23 dogodkih, 13 koncertov, 2 dneva delavnic, 2 razstavi, 2 okrogli mizi, jam sessioni, izid Jazzopisa in še kaj!

Več na www.fsj.si

Četrtek, 25. oktober 2018, 20.00: Kulturni center Ravne na Koroškem

Amira Medunjanin & Bojan Z

Dva izmed najuspešnejših glasbenikov naše nekdanje skupne domovine se srečata v intimnem prepletu sevdaha in jazza. 

"Amirin glas je dobra novica za tiste od nas, ki potrebujemo dobro glasbo za življenje. In dobrih novic je še več: Amira je našla sorodno glasbeno dušo v Bojanu Z, ki čuti vso njeno žalost in radost in jima perfektno komplementira na klavirju, z vsem spoštovanjem do tišine onstran vsega sliš(a)nega. Izbor skladb, ki jih izvajata, je dovršen, sijajno prilagojen njuni skupni tradiciji in senzibiliteti – posebna melanholija, občutena tako globoko, da brezizhodno vodi v svoje izražanje. To je razlog, da njuna glasba hkrati vsebuje bogastvo tradicije in organsko sodobnost. Živimo v svetu, ki prezira tišino, v globalni kulturi, ki nenehoma proizvaja oglušujoč hrup brezumnega razvedrila. Veliko sodobne glasbe, ne glede na žanr, je v najboljši obliki uspavajoče, v najslabši pa boleče agresivne. Potem pa so tu umetniki kot Amira in Bojan, ki nam ponudijo prostor, da vstopimo ter delimo tišino in glasbo eden z drugim. Biti zmožen ustvariti tako čustveno nišo v puščavi brezdušja zahteva ne le talent in integriteto, pač pa tudi brezpogojno prepričanje, da glasba poišče in izrazi dobro v ljudeh. Amira in Bojan Z najdeta najboljše v nas, in v drug drugem." (Aleksandar Hemon)

Zasedba: Amira Medunjanin (BA) - vokal, Bojan Z (RS) - klavir

 

amiramedunjanin.ba

 

 

Četrtek, 15. november 2018, 20.00: KMKC Kompleks

Matyas Gayer Trio feat. Gabor Bolla

Klavirski trio mladih a izkušenih glasbenikov z vzhajajočo zvezdo evropskega jazz saksofona. 

Mladi pianist in prejemnik nagrad za svoje glasbene dosežke Matyas Gayer, čigar aranžmaji in skladbe se oslanjajo na tradicijo hard bop obdobja, je letos izdal svoj prvi album z basistom Matyasem Hofeckerjem in newyorškim bobnarjem Pete Van Nostrandom. Pete je eden izmed vodilnih bobnarjev ameriške glasbene scene in je sodeloval z glasbeniki, kot so Kenny Barron, Cecile McLorin Salvant in Dan Nimmer. Za to posebno turnejo se bo triu pridružil tudi odlični in prav tako večkrat nagrajeni saksofonist Gabor Bolla, ki je kljub mladim letom že nastopil z mnogimi glasbeniki svetovnega slovesa - med njimi so bili Johnny Griffin, Jeff “Tain” Watts, Gary Peacock, Albert Tootie Heath in Randy Brecker. 

Zasedba: Gabor Bolla (HU) - tenor saksofon, Matyas Gayer (HU) - klavir, Matyas Hofecker (HU) - kontrabas, Pete Van Nostrand (USA) - bobni

 

matyasgayer.com

 

 

Četrtek, 29. november 2018, 20.00: KMKC Kompleks

Klemen Kotar & Dušni pastirji

Na stičišču mnogih (z)godb Klemen Kotar ustvarja novo - povsem svojo. 

Po 20 letih kariere in približno 40 albumih, na katerih je sodeloval s saksofonom, basom, vokalom ali kot skladatelj ali aranžer, je bil končno na vrsti prvi solistični podvig Klemena Kotarja, ki je septembra 2017 izšel pri založbi Celinka. Nezvest praktično vsakemu glasbenemu izročilu, album pluje med jazzom, rockom in filmsko glasbo, v celoti pa je bil posnet na koncertu 10. junija 2017 na letnem vrtu Hostela Celica.

V besedah Gregorja Baumanna (glasbeni portal SIGIC):

“Dušni pastirji so intuitiven album, na katerem v ozadju ni veliko ideologije ali razmišljanj, le igra in igranje. Čvrsto pluje po morju godb, kjer se prepletajo motivi različnih žanrov brez vsakršne vnaprej strogo določene destinacije. Poleg prefinjenih tehnik glasbeniki igrajo ravno takrat, ko je to potrebno. Skratka, ne pretiravajo in se poleg vsega še slišno zabavajo. In v tem je ravno ena izmed umetnosti kakovostne glasbe.”

Zasedba: Klemen Kotar - tenor saksofon, Gašper Kržmanc - kitara, Žiga Stanonik - kitara, Miha Koren - bas, Enos Kugler - bobni

 

Prisluhni

 

 

Četrtek, 20. december 2018, 20.00: KMKC Kompleks

Loose Cannon

Novo formirani petorec starih znancev Jazz Ravne brez krmarja križari po vodah bluesa.

loose cannon ● samostalnik ● /ˌluːs ˈkæn.ən/ ● kdor se vede nenadzorovano ali nepričakovano in bo verjetno povzročal probleme drugim

Mešanje bluesovskih klasik in lastne interpretacije ustvarja tokove, ki naznanjajo razburljivo plovbo!

Loose Cannon je petčlanska zasedba, ki se loteva blues klasik na odprt, neobremenjeni način. Ne gre za posnemanje tipičnih blues fraz ampak za svoboden izraz vsakega izmed članov. Ljubiteljem tega žanra dobro poznani avtorji, kot so B.B. King, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton ... lahko v interpretaciji Loose Cannon zaradi različnih glasbenih korenin sodelujočih glasbenikov zazvenijo drugače kot običajno.

Zasedba: Jan Lužnik - kitara/vokal, Matjaž Mlakar - saksofoni, Jure Praper - kitara, David Novak - bas kitara, Matic Črešnik - bobni

 

 

Četrtek, 24. januar 2019, 20.00: KMKC Kompleks

Davor Križić Experiment

Izvrsten hrvaški trobentač s svojo dolgoletno zasedbo končno tudi na Ravnah.   

Davor Križić je eden izmed vodilnih hrvaških jazz glasbenikov in skladateljev, ki je poleg lastnih projektov tudi stalen član ansambla Cubismo ter jazz orkestra hrvaške radiotelevizije. Prav tako je večkratni prejemnik nagrad Status in Porin za glasbene dosežke - od slednjih je tri osvojil s svojo zasedbo Experiment, ki se zadnjih 7 let ves čas spreminja v razponu od kvarteta do septeta, z osnovnim namenom raziskovanja jazz glasbe in lastnega izraza v različnih postavah inštrumentov. Tako je trenutno aktiven kvartet z orglami, sestavljen iz odličnih glasbenikov zagrebške jazz scene. 

Zasedba: Davor Križić (HR) - trobenta/krilovka, Saša Nestorović (HR) - tenor saksofon, Joe Kaplowitz (US/HR) - hammond orgle, Janko Novoselić (HR) - bobni

 

Prisluhni

 

 

Četrtek, 7. februar 2019, 20.00: KMKC Kompleks

Rojenice

Najnovejša lastna produkcija programa Jazz Ravne, tokrat izpod peres najmlajših. 

Rojenice so nadaljevanje lastne produkcije šole Jazz Ravne in mladinskega pevskega zbora JAMzi Kulturnega društva ICS Zmaj iz Celovca. Produkcijo šole Jazz Ravne v zadnjem času poznamo iz projekta Marko skače, ki je temeljil na obdelavi slovenske ljudske glasbene motivike. Tokratni projekt pa za razliko od prejšnjega temelji na originalnih avtorskih melodijah in besedilih udeležencev šole Jazz Ravne in zbora JAMzi, ki so podkrepljene z idejami in aranžmaji njihovih mentorjev. Skladbe so nastale v okviru dvodnevnega kreativnega procesa z udeleženci, mentorji pa so skozi aranžmaje in dodane avtorske vložke skladbam vdihnili končno obliko, kot jo bomo lahko slišali na tokratnem koncertu. Stilsko se glasba te v osnovi pihalno trobilne zasedbe in zbora spogleduje z različnimi slogi moderne popularne in urbane glasbene kulture, ki pa imajo skupni imenovalec v zvenu brass banda v povezavi z zvenom mladinskega zbora. Tako smo dobili nov projekt, ki skozi mentorstvo Igorja Bezgeta, Sama Kolarja, Edija Oražeja ter Amine Majetič mlade glasbenike z obeh strani slovensko-avstrijske meje ob izvajalski vlogi postavlja tudi v vlogo glasbenih ustvarjalcev. Za slovensko mladinsko glasbeno produkcijo je projekt Rojenice vsekakor osvežitev in dobrodošel prispevek k novodobnemu mladinskemu ustvarjanju.

Zasedba: Pevke zbora JAMzi KD ICS Zmaj (AT): Ajda Kušej, Annika Friedl, Barbara Smolnik, Brina Kušej, Eva-Magdalena Angerer, Hannah Križman, Jana Haab, Laura Travar, Lucija Pfeifer, Mia Schneider, Marietta Friedl, Mirna Filipič, Nastasja Habernik, Noa Sabotnik, Victoria Pucher​

Inštrumentalisti šole Jazz Ravne: Aljaž Dobnik, Matevž Štrekelj, Žiga Hancman - trobenta, Filip Dihpol - alt rog, Gal Jamnik - francoski rog, Gašper Verhnjak, Matic Drevenšek, Matic Mandl - pozavna, Marko Prikeržnik - klarinet, Jaš Završnik, Blaž Podrzavnik - alt saksofon, Jure Tamše - bobni

Mentorji: Igor Bezget - kitara, Samo Kolar - helikon, Edi Oraže (AT), Amina Majetić (AT)

 

Prisluhni

 

 

Petek, 15. februar 2019, 20.00: Kulturni center Ravne na Koroškem

Big band Orkestra Slovenske vojske feat. Vlatko Stefanovski

Legendarni makedonski kitarist prihaja v goste z zasedbo velikega formata in udarnim programom, ki se prida projektu takšnega kova. 

Big band Orkestra Slovenske vojske je prvi koncert z gostom Vlatkom Stefanovskim odigral že leta 2015 na Kongresnem trgu. Kasneje, spomladi 2016, so izdali koncertni dvojni album pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, repriza sodelovanja pa je, na povabilo Vlatka, bila turneja v Skopje in Beograd, ki se je zaključila na otvoritvi festivala Junij v Ljubljani 2017. 

Repertoar tega ubranega sodelovanja zajema nove predelave makedonskih in slovenskih ljudskih pesmi ter Vlatkove največje uspešnice. Prav tako na koncertih izvajajo sveže priredbe kultnih rock skladb, kot sta Another Brick In The Wall in Smells Like Teen Spirit. 

Zasedba: Big band Orkestra Slovenske vojske, dirigent Rudolf Strnad, posebni gost Vlatko Stefanovski (MK) - kitara 

 

Prisluhni

 

Četrtek, 14. marec 2019, 20.00: KMKC Kompleks

Marko Črnčec Trio feat. Jonathan Hoard

Vrhunski slovenski pianist z zvezdami newyorške jazz scene, ki ji zasluženo pripada tudi sam.

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših slovenskih sodobnih glasbenikov in na tujem priznanih ustvarjalcev. Trenutno živi v New Yorku, sodeloval pa je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Izdal je že pet avtorskih plošč, ki so prejele odlične mednarodne kritike. Njegov album "Devotion" (Whirlwind Recordings, 2014) je bil po mnenju ene največjih jazzovskih publikacij na svetu, All About Jazz, izbran med 20 najboljših jazz plošč v letu 2014.

Kot posebni gost se bo triu pridružil odlični vokalist Jonathan Hoard, nominiranec za nagrado Grammy in eden osrednjih likov na newyorški RnB ter jazz sceni.

Zasedba: Marko Črnčec (SI/US) - klavir/Fender Rhodes, Joe Sanders (US) - kontrabas, Kweku Sumbry (US) - bobni, Jonathan Hoard (US) - vokal

 

markocrncec.com

 

Četrtek, 11. april 2019, 20.00: KMKC Kompleks

Nenad Vasilić Trio

Po izvrstnem duu v prejšnji sezoni bomo tokrat mojstrskega basista pozdravili v njegovem triu.

V Srbiji rojeni kontrabasist Nenad Vasilić že vrsto let živi in deluje v Avstriji - sprva kot študent v Gradcu, nato pa se je preselil na Dunaj. Na avstrijski in širši evropski jazzovski sceni se je uveljavil kot cenjen skladatelj, aranžer in inštrumentalist, ki vešče prepleta moderni jazz s prvinami balkanske tradicionalne godbe. Igra večinoma avtorske skladbe, za katere so značilni subtilnost izvedbe in dodelani aranžmaji. Sodeloval je z vidnimi glasbeniki, kot so Amira, Bojan Z ali Jarrod Cagwin; slednja igrata tudi na njegovem lanskem albumu Wet Paint. Poleg tega je letos objavil še koncertni album Live in Theater Akzent 2016. V njegovem triu sta v Avstriji delujoči avstrijski saksofonist Romed Hopfgartner in prav tako v Avstriji živeči srbski harmonikaš Marko Živadinović.

Zasedba: Nenad Vasilić (RS) - kontrabas, Romed Hopfgartner (AT) - saksofon, Marko Živadinović (RS) - harmonika

 

vasilic.com

 

Koncert v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.