1/13

MARKO SKAČE

Lastna produkcija šole
Jazz Ravne in ICS
zmaj, 2015/2016

»Marko skače« je nova lastna produkcija programa Jazz Ravne in naše šole jazza, ki so se je mladi iz KD Drugi zvoki lotili leta 2015. Projekt temelji na slovenski, predvsem otroški ljudski pesmi, pevski del pa je prevzel otroški pevski zbor JAMzi Kulturnega društva ICS Zmaj iz Celovca. 

Otroci, ki so te pesmi poslušali in sami prepevali pred komaj nekaj leti, se tokrat predstavljajo v povsem drugi vlogi. Napevi so jim le motiv, na osnovi katerega razvijajo svoja lastna dojemanja glasbe oziroma ljudske pesmi. Znane melodije so dopolnjene, preobrnjene, postavljene tudi na glavo, ritmi so drugačni, a še vedno je to naša, slovenska pesem, predstavljena na sodoben, igriv način, poln dodatkov mladih glasbenih zanesenjakov in njihovih mentorjev.  

 

Moramo slovensko ljudsko pesem ohranjati povsem takšno, kot je zapisana v notnih zapisih? Kažemo s tako interpretacijo svoje nespoštovanje do nje? Ne, prav nasprotno!

 

Kot vse ljudske pesmi je tudi naša, slovenska, skozi stoletja dobivala novo podobo in je danes zagotovo drugačna, kot je bila ob nastanku. Pustiti pesem v arhivih takšno, kot je bila včeraj, pomeni njeno počasno pozabo in umiranje. Ohranjati jo, preigravati jo, predstavljati jo novemu občinstvu, ki sicer na koncert otroške ljudske pesmi nikdar ne bi prišlo, je hkrati velik izziv in znak globokega spoštovanja do narodovih korenin. Če se za kaj takšnega odločijo mladi, si to zasluži še posebno pozornost in pohvalo.

Projekt podpirajo:

Promocijski posnetek - Lent 2015

Intervju na Lentu, 4.7.2015 od 2:40 dalje

Koncert na Ravnah - 8.2.2016

Instrumentalisti:

Aljaž Dobnik (trobenta), Blaž Podrzavnik (alt saksofon), Filip Dihpol (francoski rog), Gašper Verhnjak (pozavna), Jaka Ikovic (tenor saksofon), Januša Skornšek (violina), Jaš Završnik (alt saksofon), Jure Tamše (bobni, tolkala), Marko Petek (bariton saksofon), Marko Prikeržnik (klarinet), Matevž Štrekelj (trobenta), Miha Petek (Trobenta), Neža Verbovšek (flavta), Tilen Čepin (trobenta), Urška Vravnek (flavta), Valentin Gorenšek (tolkala, bobni)

Pevci zbora JAMzi KD ICS Zmaj:

Ajda Kušej, Annika Friedl, Barbara Smolnik, Brina Kušej, Eva-Magdalena Angerer, Hannah Križman, Jana Haab, Laura Travar, Lucija Pfeifer, Mia Schneider, Marietta Friedl, Mirna Filipič, Nastasja Habernik, Noa Sabotnik, Victoria Pucher​

Mentorji in spremljevalna zasedba:

Samo KolarIgor Bezget, Edi Oraže (vodja pevskega zbora), David JarhOskar Kolar (bas), Gašper Obšteter (bobni, tolkala)

Minule in načrtovane aktivnosti:

4.2.2016 Celovec / Klagenfurt (A)

8.2.2016 KC Ravne, Ravne na Koroškem (SLO)
12.4.2106 Španski borci, Ljubljana (SLO)
10.10.2016 KC Ravne, Ravne na Koroškem (SLO)

 

Dodatne informacije:
Samo Kolar (strokovni vodja šole Jazz Ravne), tel. (051) 210 067, ali po elektronski pošti na naslov JazzRavne(a)gmail.com