Program v PDF formatu:

Program abonmaja Jazz Ravne 2019/20

Abonmaji19-20.jpg

Sobota, 22. 6. 2019, 20.00, KMKC Kompleks
Jan Kus & The Slavo Rican Assembly

Po nastopu v slovitem Carnegie Hallu se bo zasedba eklektičnega saksofonista Jana Kusa povzpela tudi na naš oder.
 

S prvencem Faith je v New Yorku živeči in delujoči saksofonist Jan Kus dosegal visoka mesta na ameriških ter kanadskih radijskih lestvicah, kot član latino-jazzovskega sestava Fernando García Sextet pa je po izboru revije Downbeat sodeloval na enem najboljših albumov preteklega leta. Karibske vplive je čutiti tudi v delovanju mednarodne zasedbe Slavo Rican Assembly, saj z njimi bogati slovensko-balkansko glasbeno tradicijo, rezultat česar je svež, iskriv in čustveno ter ritmično močan izraz. Ob vse pogostejši rabi elektronike glasbeniki poslušalstvo zlahka popeljejo v oddaljene, še neraziskane zvočne galaksije, kjer se melanholija prekmurskih balad prelije v temperament karibskih uličnih jam sessionov.
Jan Kus želi z multikulturnim zvokom zasedbe Slavo Rican Assembly osvetliti univerzalnost človeških življenjskih izkušenj. Te presegajo nacionalne, politične ali kulturne razlike, saj temeljijo na sklepanju vezi na podlagi duhovnega in ne krvnega sorodstva.

 

Zasedba: Jan Kus – saksofon, efekti, glasbeno vodstvo, Aleksandra Denda (SR) – vokal, Gabriel Vicéns (PR) – električna kitara, Gabriel Chakarji (VE) – klavir, klaviature, Dan Martínez (PR) – bas, Victor Pablo (PR) – tolkala, Žan Tetičkovič – bobni, drum pad
 

www.jankusmusic.com/slavorican
Koncert poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji.

 

 

Nedelja, 23. 6. 2019, 20.00, KMKC Kompleks 
The Jason Cale Band

Jason Cale in njegova druščina bodo pričarali eksplozijo sodobnega bluesa, rocka in funka, prepredenega s tradicijo New Orleansa.
 

Pevca, kitarista in kantavtorja Jasona Cala tako kot ostale člane njegove skupine The Jason Cale Band odlikuje žanrska širina, katere rezultat je povsem svojstvena zvočnost. Glasbenik namreč prihaja iz Južnega Misisipija, kjer ga je poleg glasbene kulture ameriškega juga zaznamovala tradicija New Orleansa. To je v več kot dve desetletji trajajoči karieri, v kateri je prepotoval tako Ameriko kot Evropo in Afriko, spojil s sodobnim bluesom, rockom ter funkom. Ker pa ob izvajanju tudi poučuje na School of Rock Beach v Virginia Beach in je doslej sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, kakršni so denimo Joe Bonamassa, Grace Potter ter John Popper, se bogate izkušnje gotovo odražajo tudi na avtorskih skladbah zasedbe, ki na odru z neverjetno energijo pričara zanimivo in zabavno izkušnjo poslušalstvu vseh generacij.

 

Zasedba: Jason Cale (US) – vokal, kitara, Donnell Smith (US) – bas, Randy Hagin (US) – bobni, Jeffrey Saunders (US) – saksofon

www.jasoncalemusic.com

Koncert poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji.

 

Četrtek, 24. 10. 2019, 20.00, KMKC Kompleks
Adam Nussbaum & ZZ Quartet

Združevanje proste improvizacije s tradicionalnimi pristopi iz glasbene zgodovine, ki se napaja tako v jazzovski kot klasični glasbi, a tudi glasbah sveta.
 

Mednarodna zasedba štirih svetovno uveljavljenih glasbenikov stremi k skupinski igri, pri čemer ohranja zavidljivo raven individualizma in kakovosten spoj jazzovske, moderne klasične glasbe, glasb sveta ter improvizacije. Muzikalnost Adama Nussbauma, Simonea Zanchinija, Ratka Zjače in Martina Gjakonovskega se razteza od tihe intimnosti do goreče intenzivnosti, njihov repertoar pa temelji na izvirnih kompozicijah, katerih osrednje vodilo je ustvarjanje lepih improvizacij. A ker te izvirajo v glasbeni zgodovini, pravzaprav zamejujejo meje med notirano in svobodno glasbo. Zasedba je v preteklosti izdala tri albume, za katere je dobila izjemne kritike stroke in leta 2016 prejela nagrado The Orpheus Award za najboljšo italijansko produkcijo jazzovske glasbe, v okviru letošnje evropske turneje, ko se bodo glasbeniki pomudili tudi na Ravnah, pa bo zasedba posnela svoj že četrti album.

 

Zasedba: Adam Nussbaum (US) – bobni, Simone Zanchini (IT) – harmonika, Ratko Zjača (NL) – kitara, Martin Gjakonovski (DE) – bas

www.adamnussbaum.com  www.zz-quartet.com
Koncert poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani.

 

Četrtek, 14. 11. 2019, 20.00, KMKC Kompleks
Zvjezdan Ružič - Pandaland

Hrvaško slovenska zasedba nagrajena s kar dvema Porinoma je eden najlepših primerov sodelovanja na skupnem kulturnem prostoru Slovenije in Hrvaške.
 

Zvjezdan Ružić, pianist in skladatelj je kljub rosnim tridesetim letom že petkratni dobitnik prestižne hrvaške diskografske nagrade Porin in šestkratni dobitnik strokovne nagrade Status v kategoriji jazz klavir, ki jo podeljuje Hrvatska glazbena unija. Med številnimi sodelovanji izstopa sodelovanje s slovenskimi izvajalci na albumu Pandaland, s katerim je osvojil kar dva Porina - prvega za najboljši jazz album in drugega za najboljšo jazz izvedbo. Album je doživel premiero v Šanghaju, kjer je zasedba takoj osvojila srca Kitajcev. Zvjezdan je iskreni romantik, kar se seveda odraža tudi v njegovi glasbi. Vse prejete nagrade ga niso niti malo spremenile. Ostaja skromen, neobremenjen s priznanji, več od le-teh mu pomeni bližina publike in komunikacija z njo. Poslušalstvo mu tudi zaradi tega ostaja zvesto in z nestrpnostjo pričakuje vsak njegov nov projekt.

Zasedba: Zvjezdan Ružić (HR) - klavir, melotron, Tomaž Gajšt - trobenta, Lenart Krečič - tenor saksofon, Vojkan Jocić (HR) - sopran saksofon, Miha Koren - bas, Adriano Bernobić (HR) - bobni


www.facebook.com/zvjezdanruzicsextet


Četrtek, 5. 12. 2019, 20.00, KMKC Kompleks
FiloSofia     *
Koncert za Jazzno 2020!

FiloSofía je edina sodobna salsa glasbena skupina v naši širši okolici, ki preigrava povsem svojo avtorsko glasbo z lastnimi besedili. 
 

Redke so zasedbe kakovostnih jazz glasbenikov, ki pri nas svojo kreativno energijo vlagajo v nove avtorske skladbe v glasbeni zvrsti kot je salsa, povrh vsega pa v skladbah pokažejo zavidljiv nivo in količino improvizacije. Mednarodna salsa zasedba FiloSofia, ki z izvedbo koncerta lahko stopa ob bok svetovno znanim tovrstnim skupinam, se lahko pohvali s kakovostjo skladb, aranžmajev in vrhunsko izvedbo. Njihova posebnost je, da so v skupini kar štirje skladatelji, kar se odraža v raznolikosti skladb in njihovih aranžmajev, čeprav njihova glasba deluje kot homogena celota, polna ritma, značilne latinskoameriške melodike in izjemne, nalezljivo pozitivne energije. Glasbeno plat podpirata tudi plesalca, zato bo koncer FiloSofíe brez dvoma dogodek, ki vas ob zaključku jazzovskega leta na Ravnah nikakor ne bo pustil ravnodušnih.

 

Zasedba:  Darko Sedak-Benčić (HR) - trobenta, vokal (komponist, aranžer, vodja zasedbe), Erik Marenče - klavir, Aleš Avbelj - bas, Lazaro Amed Hierrezuelo (CU/SLO) - konge, vokal, Vid Ušeničnik - timbales, Miron Hauser (HR) - pozavna, vokal (komponist / aranžer), Luka Žužić (HR) - pozavna (komponist / aranžer), Vid Begić (HR) - vokal, ples, Sofija Široka (HR) - glavni vokal, besedila, ples

www.facebook.com/sofijasiroka

 

Četrtek, 16. 1. 2020, 20.00, KMKC Kompleks
Drum & Flute Osmosis

Mednarodna zasedba v Izraelu živečega slovenskega bobnarja Gašperja Bertonclja in legendarni gost Doug Hammond - vokal

Gašper Bertoncelj kljub temu, da živi in deluje v dokaj oddaljenem Tel Avivu, redno ohranja stike z domačo jazzovsko sceno. Zahvaljujoč povezavam izraelskih in ameriških glasbenikov si je utrl pot tudi v marsikatero mednarodno zasedbo, kjer je cenjen bobnar izjemnim občutkom za ritem in groove. Kot mojster igranja bobnov z metlicami je na to temo napisal tudi knjigo Brush Book.V zasedbi Drum & Flute Osmosis se mu bosta poleg slovenskih pridružila še dva tuja glasbenika. Prvi je njegov novi someščan - izjemni flavtist Avichai Ornoy, drugi pa legendarni ameriški bobnar, skladatelj, producent in profesor Doug Hammond. 
 

Zasedba:  Avichai Ornoy (IL) - flavta, Gašper Bertoncelj - bobni, Nikola Matošić - kontrabas, Gregor Ftičar - klavir, posebni gost Doug Hammond (US) - vokal

www.gasperbertoncelj.com
Koncert poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani.

 

Četrtek, 13. 2. 2020, 20.00, KMKC Kompleks
Out of Order Duo     *
Naš letošnji (pred)valentinov koncert. 

Nov, svež program dveh mladih diplomantov Akademije za glasbo v Ljubljani, pripravljen premierno za naš oder.
 

Matic Črešnik in Veronika Vižintin sta skupno glasbeno pot začela  v času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kljub temu, da sta oba klasično šolana glasbenika, ju povezuje zanimanje za širok spekter različnih glasbenih zvrsti. Precej sveže nastali glasbeni tandem raziskuje možnosti povezovanja starejše glasbene tradicije s sodobnejšimi smernicami in lastno ustvarjalnostjo, ter eksperimentira z nekoliko manj običajnimi kombinacijami inštrumentov, predvsem s  tolkali in harmoniko. Sprehod od klasike do jazza bo še posebej pobožal dušo pred skorajšnjim Valentinovim.

 

Zasedba: Matic Črešnik – bobni, tolkala, Veronika Vižintin – harmonika, gost: Valentin Štante – violina

 

Četrtek, 26. 3. 2020, 20.00, KMKC Kompleks
Igor Bezget  Tadej Kampl, Mihail Parushev: Transfusion

Mentor in (so)avtor večine naših produkcij z mladimi koroškimi jazzisti se tokrat predstavlja z svojim novim glasbenim projektom, nadgradnjo Pangea I. in Pangea II.
 

Kot nakazuje že ime zasedbe, bo predstavljena glasba temeljila na združevanju različnih glasbenih izraznih načinov. Čeprav kompozicije izhajajo iz jazzovske in jazz rockovske osnove, je njihova glasba skupek različnih glasbenih vplivov s katerimi so se glasbeniki srečali na svoji življenjski poti. Člani zasedbe sodelujejo že dlje časa, prvič pa so skupaj zaigrali na snemanju prvega big band albuma Igorja Bezgeta z naslovom Pangea. Od takrat redno sodelujejo, kot trio pa so do sedaj skupaj posneli osem albumov. Repertoar bo sestavljal izbor skladb, ki so jih posneli skupaj v preteklih letih, nekatere kompozicije pa bodo pripravljene tudi posebej za to priložnost.
 

Zasedba: Igor Bezget - kitara. Tadej Kampl - bas, Mihail Parushev - bobni

https://sl.wikipedia.org/wiki/Igor_Bezget 


 
  

Četrtek, 9. 4. 2020, 20.00, KMKC Kompleks
Bonilla - Grašič Quintet     *Z
aključek sezone 2019/2020.

Energičen zaključek sezone s kostariškim trombonistom.
 

Najboljši koncerti se zgodijo takrat, ko so na odru prijatelji. Tokrat bo tako! Goran Rukavina, bolj povezan s Koroško, kot bi si lahko mislili, je v energični zasedbi zbral same stare znance jazz šole v Grožnjanu. Ta istrska vasica je med drugim dom JMI Jazz orkestra, zasedbe, ki je pod vodstvom Luisa Bonille gostovala pri nas v poletju 2017. Seveda obmorska srečanja srčnih glasbenikov niso minila brez skupnih koncertov in tako se je rodila zasedba, ki v živahnih ritmih preigrava lastne skladbe in priredbe največjih uspešnic iz jazzovskega repertoarja. Obeta se večer, kot se za zaključek sezone spodobi!

 

Zasedba: Luis Diego Bonilla (CR) - pozavna, Primož Grašič - kitara, Gregor Ftičar - klaviature, Goran Rukavina - bas, Bruno Domiter- bobni

www.trombonilla.com
Koncert poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani.